2011-08-03 18:46:00• hírek • Szatmar.ro

Zavar a szemét? Jelentkezz!!

Több százezer lelkes szimpatikus őrült idén szeptember végén is megpróbálja a lehetetlent: egy nap alatt megtisztítani Romániát a szeméttől - ez a Let`s Do It Romania! Az akcióból természetesen Szatmár megye sem maradhat ki, a szervezők minden természetbarát segítségét és részvételét várja.

A mozgalom a 2000-es évek végén Észtországból indult, azóta pedig behálózta a Baltikum másik két országa mellett többek között Szlovéniát vagy Portugáliát, míg a közeljövőben olyan távoli országok is csatlakozni szeretnének az akcióhoz, mint Banglades vagy Kambodzsa. Románia teljes területén tavaly szervezték meg először a kollektív szemétgyűjtést. Akkor megközelítőleg kétszázezer önkéntes áldozta fel szabadidejét, és összesen 550.000 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze. Szatmár megyében körülbelül négyezren vonultak ki a természetbe szemetet szedni, ám a szervezők, akárcsak országos viszonylatban abban reménykednek, hogy ezt a számot meg tudják duplázni.

Az előző esztendőben a szervezők nem csak elképesztő mennyiségű tömeget, de hihetetlen mennyiségű intézményt tudtak megmozgatni: nem kevesebb, mint 255 civil szervezet, 350 vállalat, 2000 helyi közigazgatási intézet állt a szemétszedők mellé. Továbbá a környezetvédelmi, az oktatási és a turisztikai minisztériumok, valamint az Csendőrség és a Büntetés-végrehajtó Intézmények Országos Igazgatósága.



Románia "szeméttérképe": minél zöldebb, annál szemetesebb


Kortól és nemtől függetlenül tehát, aki úgy érzi, hogy számára fontos a környezetvédelem és erre fel tudja áldozni szeptember utolsó szombatját (24.-e), azt a szervezők szívesen várják. Jelentkezni online a www.letsdoitromania.ro honlapon lehet, ahol csoportosan vagy egyénileg várják a jelentkezéseket.

A Szatmár megyei szervezők idén szeretnék bevonni a legkisebbeket is, ezért várhatóan az óvodások is részt vehetnek majd az akcióban. Ők természetesen nem erdőkben, dombokon tevékenykedhetnének majd, hanem a Szatmárnémeti parkjaiban. Az idősebbek célkitűzése viszont ennél valamivel merészebb: egész Szatmár megyét szeretnék megtisztítani!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: